Η Φωτεινή Τσουκνίδα – Aνθουλάκη γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Διαβιεί μόνιμα με την οικογένειά της στις Σέρρες. Ο σύζυγός της, Σπύρος Ανθουλάκης. Η κόρη τους, Ευαγγελία Ανθουλάκη, είναι μαθήτρια Γυμνασίου.

Απεφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996 με κατεύθυνση Κλινικής – Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Στη συνέχεια εισήχθη στο 2ετές Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έχει εξειδίκευση στην «Υπαρξιακή – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία», με 5ετή εκπαίδευση από το Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο «Αντίστιξη», από τους παιδοψυχιάτρους – ψυχοθεραπευτές κ. Δημήτρη και κ. Ελένη Καραγιάννη.

Από το 2005 είναι μόνιμη υπάλληλος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Είναι υπεύθυνη Βιωματικών Εργαστηρίων για γονείς και παιδιά. Ιδρύτρια του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας με «Ρίζες και Φτερά» στις Σέρρες. Εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «Προςόψη», με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα έκδοσης του βιβλίου «Αποασυλοποίηση και η Σχέση της με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη».

Μέσα στο 2019 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο και παιχνίδι, με τίτλο: «Το Δίστιγμο», μια απόπειρα σύνδεσης των σημείων στίξης με την υπαρξιακή συστημική ψυχοθεραπεία.